De werking van Vitamines en Mineralen

Je lichaam heeft vitamines hard nodig om goed te kunnen functioneren. Je haalt vitamines uit bijvoorbeeld groente en fruit. Maar ook bijvoorbeeld uit zonnestralen. Als je goed je vitamines binnenkrijgt is je lichaam gezonder, en daarmee weerbaarder. Je haalt vitamines dus uit eten. Om voldoende en verschillende vitamines binnen te krijgen is een gevarieerd eetpatroon belangrijk. Zo voorkom je dat je van één vitamine meer binnen krijgt dan je nodig hebt, en van een ander juist te weinig.

Soms is het lastig al de nodige vitamines uit je voeding te halen. Of deze vitamines zijn minder goed op te slaan door het lichaam. Je kan deze vitamines dan aanvullen met supplementen.

Wat zijn vitamines?

Vitamines zijn organische verbindingen die je lichaam niet zelf kan aanmaken in voldoende hoeveelheden, daarom moeten ze worden verkregen via voeding of supplementen. Ze zijn betrokken bij tal van biochemische processen die essentieel zijn voor het behoud van een goede gezondheid.

Verschillende soorten Vitamines

Er zijn 13 soorten vitamines. Deze kunnen in twee groepen worden opgedeeld. Een groep in vet oplosbare vitamines en in water oplosbare vitamines.

In vet oplosbare vitamines

In vetoplosbare vitamines haal je voornamelijk uit (vette) vis, melkproducten, noten en (bak)boter en olie. Dit zijn de vitamines:

  • Vitamine A: Essentieel voor een gezonde huid, goed zicht en een sterk immuunsysteem.
  • Vitamine D: Belangrijk voor de opname van calcium en fosfor, essentieel voor sterke botten.
  • Vitamine E: Een krachtige antioxidant die cellen beschermt tegen schade door vrije radicalen.
  • Vitamine K: Noodzakelijk voor bloedstolling en botgezondheid.

In water oplosbare vitamines

Ook deze vitamines kun je halen uit noten en melkproducten, zoals de in vet oplosbare vitamines. Daarnaast kun je deze vitamine ook halen uit groente, fruit, brood (en volkorenproducten) en peulvruchten. Dit zijn de vitamines:

  • Vitamine C: Bekend om zijn rol bij het versterken van het immuunsysteem en de bevordering van collageenvorming.
  • Vitamine B1 (Thiamine): Belangrijk voor de energieproductie en zenuwfuncties.
  • Vitamine B2 (Riboflavine): Essentieel voor de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten.
  • Vitamine B3 (Niacine): Speelt een cruciale rol bij het handhaven van een gezonde huid en zenuwstelsel.
  • Vitamine B5 (Pantotheenzuur): Belangrijk voor de synthese van vetzuren en cholesterol.
  • Vitamine B6 (Pyridoxine): Essentieel voor het metabolisme van aminozuren en de productie van neurotransmitters.
  • Vitamine B8 (Biotine): Speelt een rol bij de stofwisseling van vetten en koolhydraten.
  • Vitamine B11 (Foliumzuur): Belangrijk voor celgroei en -herstel, vooral tijdens zwangerschap.
  • Vitamine B12 (Cobalamine): Essentieel voor de vorming van rode bloedcellen en een gezond zenuwstelsel.

Waarom zijn Vitamines zo Belangrijk?

Vitamines zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Ze dragen bij aan de productie van hormonen, enzymen, enzymsystemen, en helpen bij het op peil houden van je energie, weerstand en stofwisseling. Een tekort aan vitamines kan leiden tot een slechte weerstand, concentratiestoornissen en vermoeidheid. In ergere gevallen kan het ook een begin zijn van een depressie.

Wat te doen bij Vitamine tekort?

Om tekorten te voorkomen, is het essentieel om een uitgebalanceerd dieet te volgen. Een dieet rijk aan verse, onbewerkte voedingsmiddelen, met de nadruk op groene groenten en fruit, kan ervoor zorgen dat je voldoende vitamines binnenkrijgt. Zorg Goed Voor Je Lichaam met Vitamines

Wanneer zijn Voedingssupplementen nodig?

  1. Specifieke Diëten: Mensen met specifieke diëtaire beperkingen, zoals veganisten of mensen met allergieën, lopen mogelijk een hoger risico op bepaalde vitamine tekorten. Voedingssupplementen kunnen helpen om de ontbrekende voedingsstoffen aan te vullen.
  2. Onvoldoende Inname: Als je moeite hebt om dagelijks voldoende fruit en groenten te eten, kan dit leiden tot tekorten aan vitamines zoals vitamine C en vitamine A. Voedingssupplementen kunnen deze lacunes opvullen.
  3. Leeftijd: Naarmate we ouder worden, kan de absorptie van bepaalde vitamines, zoals vitamine B12, verminderen. Supplementen kunnen helpen om deze verlaagde opname te compenseren.
  4. Medische Aandoeningen: Sommige medische aandoeningen, zoals malabsorptieproblemen of spijsverteringsstoornissen, kunnen leiden tot vitamine tekorten. In dergelijke gevallen kunnen supplementen voorgeschreven worden door een arts.

Voedingssupplementen kunnen dus helpen met het aanvullen van een vitamine tekort en gezond te blijven. Het is belangrijk om te onthouden dat een tekort bij iedereen voor kan komen en dat daarom de extra vitamines in moeten nemen geen ernstig voorval is. Wel moet je hierbij goed opletten wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is en dat je met de inname van vitamines hier niet boven komt. 

Vitamines en Mineralen

Lees meer van onze blogs

Navigation

Quickview

Close

Categories

Mijn winkelwagen

X

Favorieten

X
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.